Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Burgers en Samenleving

dinsdag 15 september 2020

19:00 - 22:00
Locatie

Burgerzaal

Voorzitter
A.M.H. Moberts-Lenzen
Toelichting

I.v.m. de corona maatregelen is het niet mogelijk om plaats te nemen op de publieke tribune. U kunt de vergadering wel online live volgen.


Aansluitend aan de commissievergadering is er een verdiepingssessie voor raads- en commissieleden mbt armoede en schulden, welke niet via internet te volgen zal zijn.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening door de voorzitter
  2. 2
    Vragenuurtje
  3. 3
    Spreektijd voor het publiek
  4. 5

  5. 6

  6. 6.1

    Juli jongstleden heeft de gemeente Kerkrade het eindrapport van het financieel verdiepingsonderzoek “Bepaling toezichtvorm 2020-2023 Gemeente Kerkrade” ontvangen. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Provincie Limburg. Op basis van dit rapport doen Gedeputeerde Staten van Limburg een uitspraak over de toezichtvorm voor vier jaar. Het rapport geeft aan, wat de belangrijkste aandachtspunten voor de financiële positie en financiële functie zijn en waar de gemeente op wordt gemonitord. Met betrekking tot het sociaal domein spreekt de toezichthouder zijn waardering uit voor het feit dat er met behoud van passende zorg en ondersteuning wordt gestreefd naar financieel evenwicht met ook oog voor de organisatorische basis. Daarnaast geeft de Provincie in dit rapport aan dat gemeente Kerkrade met betrekking tot het sociaal domein oog heeft voor de gestructureerde en structurele informatievoorziening van de Raad door de periodieke presentatie van de managementinformatie en waar nodig de regionale samenwerking zoekt. De provincie geeft aldus hiermee aan dat de gemeente Kerkrade op de goede en juiste weg is met betrekking tot de grip op en het financieel beheer van het lokale Sociaal Domein. Op basis hiervan is het college voornemens nu af te zien van de mogelijkheid de gemeente -alsnog- aan te melden voor het visitatietraject.

  7. 6.2

    De brief licht de (aanstaande) ontwikkelingen op wetgevingsgebied ten aanzien van de schuldhulpverlening toe. De hierin opgenomen conclusies en aanbevelingen zullen nadrukkelijk worden betrokken bij de behandeling van het Uitvoeringsplan Armoede en Schulden in de komende raadscyclus. De commissie wordt voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen.

  8. 6.3

    Het rapport beschrijft de knelpunten rondom de (toegang tot) de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) alsook de andere onderdelen van schuldhulpverlening in brede zin. De hierin opgenomen conclusies en aanbevelingen zullen nadrukkelijk worden betrokken bij de behandeling van het Uitvoeringsplan Armoede en Schulden in de komende raadscyclus. De commissie wordt voorgesteld het mailbericht en het rapport voor kennisgeving aan te nemen.

  9. 6.4

  10. 6.5

    Ten aanzien van de inkomensverbetering van studenten met een functiebeperking kan gemeld worden dat ingevolge de wetsvoorstellen dienaangaande (wetsvoorstel ‘breed offensief’) de toepasselijke verordening voor de gemeente Kerkrade, de Verordening Individuele Studietoeslag, inmiddels in concept in gereedheid gebracht is. De beoogde datum van inwerkingtreding van de wetsvoorstellen en de Kerkraadse verordening is 1 januari 2021. Na juridische toetsing en inspraak van de Cliëntenraad zal de verordening Individuele Studietoeslag in laatste kwartaal van 2020  via het college ter vaststelling aan de raad aangeboden worden.
    Kernpunt van de wetgeving en de verordening is dat de Individuele Studietoeslag vanaf 2021 landelijk uniform zal zijn met een bedrag van 300 Euro per maand. De huidige Studietoeslag bedraagt voor heel Zuid-Limburg 360 Euro per 12 maanden.

  11. 6.6

    De commissie wordt voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen. De voorbereidingen op de nieuwe wet inburgering lopen gestaag door.

  12. 6.7

    Deze motie is gericht aan uw raad. Het is aan uw raad om te bepalen hoe met deze motie om te gaan.

  13. 6.8

    De commissie wordt voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen.

  14. 6.9

  15. 6.10

  16. 6.11

    De ontwikkelingen en een doorkijk naar de toekomst rond Covid-19 worden beschreven. De ontwikkelingen volgen zich snel op.  Zie ingekomen stuk nummer 21.

  17. 6.12

    De commissie wordt voorgesteld de raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen en door te leiden naar de ingekomen stukken van de raad van september 2020.

  18. 6.13

    De commissie wordt voorgesteld de raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen en door te leiden naar de ingekomen stukken van de raad van september 2020.

  19. 6.14

    De commissie wordt voorgesteld de raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen en door te leiden naar de ingekomen stukken van de raad van september 2020.

  20. 6.15

    De brief gaat in op de gevolgen van onder andere de Coronacrisis alsmede aanstaande wijzigingen in wet- en regelgeving  voor het beroep op de gemeentelijke schuldhulpverlening. De hierin opgenomen conclusies en aanbevelingen zullen nadrukkelijk worden betrokken bij de behandeling van het Uitvoeringsplan Armoede en Schulden in de komende raadscyclus. De commissie wordt voorgesteld het schrijven voor kennisgeving aan te nemen.

  21. 6.16

    In de ledenbrief vraagt de VNG opnieuw aandacht voor het landelijke normenkader hulpmiddelen en de verbeteragenda. Het normenkader is opgesteld voor complexe ondersteuningsvragen. Met het toepassen van het normenkader wordt een tijdige toegang en levering van passende en adequate hulpmiddelen aan cliënten en hiermee een merkbare verbetering in de verstrekking van hulpmiddelen gerealiseerd. De implementatie van dit normenkader en de verbeteragenda, wordt in nauwe samenwerking met onze hulpmiddelenleverancier opgepakt,  derhalve wordt aan de commissie voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen.

  22. 6.17

    Armoede en schulden is een maatschappelijk probleem in Nederland. Kinderen die opgroeien in een gezin met schulden, kampen later vaak zelf ook met geldgebrek. De gevolgen van problematische schulden zijn groot en hebben een negatief effect op het leven in gezinnen.
    Ten gevolge van de Coronaperikelen wordt landelijk verwacht dat in de herfst de instroom schuldhulpverlening met circa 30% zal toenemen. Mede hierdoor heeft de Kredietbank Limburg een folder gemaakt met als titel: ‘’Geldzorgen? Wij helpen’’. Deze folder is onder meer aan de GR-gemeenten ter beschikking gesteld. Hierbij komt voor wat betreft Kerkrade, dat in de eerste maanden van dit jaar de aanmeldingen schuldhulpverlening achter bleven bij de ramingen voor 2020. Ook verhoudingsgewijze ten opzichte van de aanmeldingen van de andere GR-gemeenten bij de Kredietbank Limburg, bleven wij achter.
    Om de burgers in Kerkrade zo breed mogelijk te informeren over de dienstverlening bij schulden, werd de folder van de Kredietbank Limburg, huis-aan-huis verspreid. Dit heeft als voordeel dat niet alleen de betrokkene zelf weet dat er hulp is bij schulden, maar ook zijn omgeving. Voorts hopen we daarmee de mogelijke onbekendheid van de toegankelijkheid naar de schuldhulpverlening weg te nemen.
    De Kredietbank Limburg werkt in deze nauw samen met de stichting Impuls en Schuldhulpmaatje. Hierdoor is ook hun bijdrage, waar nodig, gewaarborgd.

  23. 6.18

    De commissie wordt voorgesteld de raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen en door te leiden naar de ingekomen stukken van de raad van september 2020.

  24. 6.19

    Op basis van de zienswijzen van de Zuid-Limburgse gemeenten met betrekking tot de begroting 2021 GGDZL heeft het Algemeen Bestuur van de GGDZL de begroting 2021 op 3 juli jl. vastgesteld.
    De gemeenteraad van Kerkrade heeft op 27 mei 2020 een positieve zienswijze afgegeven ten aanzien van deze begroting met dien verstande dat:
    Er voor het traject jeugdgezondheidszorg nadrukkelijk wordt gevraagd om een efficiencyslag te maken ten aanzien van uitvoering en financiën. Er voor de nog op te stellen begroting wordt uitgegaan van het uitgangspunt dat deze ontwikkelingen minimaal kostenneutraal verloopt. Daarbij wordt aangedrongen op een toekomstige inrichting en geschikte financieringssystematiek van de jeugdgezondheidszorg.
    De raad tijdig geïnformeerd wordt over de consequenties in relatie tot de additionele kosten die noodzakelijk waren en zijn in deze crisisperiode.
    In deze brief wordt ingegaan op een aantal zienswijzen zoals die zijn kenbaar gemaakt door gemeenten (waaronder ook de zienswijzen van de gemeente Kerkrade).

  25. 6.20

    Met de Norm voor Opdrachtgeverschap (NvO) spreken gemeenten als collectief af waaraan de samenwerking binnen regio’s moet voldoen en wanneer er sprake is van kwalitatief goede samenwerking. Gemeenten erkennen hiermee dat (zorg)functies op onderdelen bovengemeentelijke en bovenregionale samenwerking vereisen. De NvO sluit aan bij de voorstellen van de Kamerbrief van 20 maart jl. De norm voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang wordt de komende tijd nader uitgewerkt door de VNG en later aan de leden voorgelegd. De inkoop en contractering BW & MO wordt in onze regio door centrumgemeente Heerlen zowel ambtelijk als bestuurlijk getrokken. De commissie wordt voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen.

  26. 6.21

    De commissie wordt voorgesteld de raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen en door te leiden naar de ingekomen stukken van de raad van september 2020.

  27. 7

    00:23:59 - 00:25:00 - Lokaal Alternatief
    00:25:00 - 00:25:59 - Ons Kerkrade
    00:25:59 - 00:27:22 - Ambtenaar
  28. 8

    00:26:02 - 00:27:22 - Ambtenaar
  29. 9

    00:26:11 - 00:27:22 - Ambtenaar