Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Burgers en Samenleving

dinsdag 1 december 2020

19:00 - 22:00
Locatie

Digitaal

Voorzitter
W.H.H. de Groot
Toelichting

Het betreft een digitale video commissie.




Bezoek/publiek is dus niet mogelijk.




U kunt de vergadering wel online live volgen via https://ris2.ibabs.eu/Kerkrade

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening door de voorzitter
  2. 2
    Vragenuurtje
  3. 3
    Schriftelijke spreektijd voor het publiek (aanmelden via griffie@kerkrade.nl)
  4. 5

  5. 6

  6. 7

  7. 8

  8. 8.1

    De commissie wordt voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen. Er zijn personen die als gevolg van een psychische stoornis en/of een verstandelijke beperking (potentieel) gevaarlijk gedrag vertonen en geen strafrechtelijke titel (meer) hebben, maar wel forensische zorg behoeven. Voor deze personen is op dit moment niet of nauwelijks voldoende passende, beveiligde zorg beschikbaar. Hierdoor dreigen deze personen tussen wal en schip te geraken waardoor ze een veiligheidsrisico vormen voor zichzelf en hun omgeving. Daarnaast blijkt dat door de financieringsschotten (ingevolge financiële en wettelijke kaders) er niet altijd continuïteit is rondom passende zorg en ondersteuning, terwijl hier zeker voor een doelgroep als deze, grote behoefte aan is. Landelijk wordt deze doelgroep geraamd op twee- á drieduizend mensen en in de provincie Limburg zijn dat ca. 170 personen.
    Op landelijk niveau is besloten een ketenveldnorm te ontwikkelen, die zorgverzekeraars en zorgaanbieders in staat stelt de capaciteit en financiering van reguliere beveiligde zorg ook zonder of na afloop van een strafrechtelijke titel (beter) te realiseren. Daarnaast wordt in de ketenveldnorm de levensloopfunctie uitgewerkt. De levensloopfunctie maakt het mogelijk dat professionals zo lang als nodig, betrokken blijven bij de patiënt. Zo kunnen zij een mogelijke terugval tijdig signaleren en de zorg en begeleiding naar een hoger niveau opschalen.
    De VNG was een van de opdrachtgevers voor het ontwikkelen van de ketenveldnorm, samen met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Justitie en Veiligheid, de Zorgverzekeraars Nederland en GGZ Nederland. De ketenveldnorm wordt daarnaast ook benoemd in het Hoofdlijnenakkoord GGZ. De ontwikkeling van deze veldnorm wordt tot en met 1 april 2021 beproefd middels een viertal regionale pilots, waarvan één in Limburg. Structurele landelijke invoering is voorzien voor 1 januari 2022. De Ketenveldnorm levensloopregeling en beveiligde intensieve zorg (kortweg: ketenveldnorm) beoogt een oplossing te geven voor het hiervoor geschetste probleem, door een ‘sluitende aanpak’ te bieden voor de betrokken doelgroep met een hoog veiligheidsrisico. Het doel van de ketenveldnorm is het organiseren van passende zorg, begeleiding en ondersteuning voor personen uit deze doelgroep, zonodig inclusief opvang in beveiligde bedden. Financiering aanmeldfase
    Bij aanvang van de pilots is er van uitgegaan dat financiering van de ketenveldnorm vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) gebeurt voor wat betreft de uitvoeringsfase en daarmee voor het gehele ‘zorg’deel: de ambulante zorg, het op- en afschalen en de beveiligde intramurale zorg. De kosten van de aanmelding - het traject waarin wordt beoordeeld of de ketenveldnorm op iemand van toepassing is – vallen buiten deze financiering omdat daarvoor geen beroep kan worden gedaan op de Zvw. De VNG verzoekt de gemeenten de kosten voor de aanmeldfase voor hun rekening te nemen. Het gaat bij de aanmelding om een bedrag van ca. € 2.000,- per kandidaat. In het aanmeldoverleg zijn minimaal vertegenwoordigd: de procesregisseur van het Veiligheidshuis, het Openbaar Ministerie, politie en de zorgaanbieders van de levensloopfunctie.
    Het college van B&W heeft besloten om de kosten voor de aanmeldfase voor deze doelgroep te financieren. In Kerkrade zijn tot op heden twee personen geïncludeerd in de Ketenveldnorm.

  9. 8.2

    Een motie van gelijke strekking heeft de gemeenteraad van Kerkrade reeds aangenomen.
    Daarom wordt voorgesteld de motie voor kennisgeving aan te nemen.

  10. 8.3

    De commissie wordt voorgesteld het schrijven voor kennisgeving aan te nemen. Per 2020 is het abonnementstarief voor maatwerk- en algemene voorzieningen in werking getreden. Het CAK moest hiervoor haar systemen aanpassen hetgeen moeizaam verliep en leidde tot vertraging in de afhandeling. Hierover zijn alle Wmo- cliënten door het CAK begin 2020 schriftelijk  geïnformeerd. Aanvullend heeft ook de gemeente Kerkrade zelf de bestaande Wmo cliënten schriftelijk geïnformeerd dat zij minimaal in het eerste half jaar van 2020 geen maandelijkse factuur zouden ontvangen voor de eigen bijdrage (€19,00 per maand) en dat dit zou leiden tot meerdere facturen tegelijk in één maand later in het jaar.  De Wmo cliënten werd geadviseerd om hiermee rekening te houden en eventueel te reserveren.
    Aan alle nieuwe Wmo-cliënten werd een informatieflyer verstrekt zodat ook zij waren voorbereid op een stapelfactuur later in het jaar. Bovendien heeft het CAK in haar communicatie richting Wmo-cliënten aangegeven dat zij bij betaalproblemen contact kunnen opnemen met het CAK om betaalafspraken te maken c.q. de mogelijkheden te bespreken.

  11. 8.5

    De commissie wordt voorgesteld de raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen en door te leiden naar de ingekomen stukken van de raad van december 2020. Door de Coronacrisis heeft de KBL langere tijd minder instroom gehad dan geraamd. Indien de KBL op basis van de daadwerkelijke instroom zou dienen af te rekenen, zal er een negatief exploitatieresultaat ontstaan dat door de GR-gemeenten dient te worden gecompenseerd. Gelet hierop hebben de GR-gemeenten besloten de bevoorschotting overeenkomstig de in de begroting opgenomen bedragen aan te houden, waardoor het resultaat ook  blijft aansluiten op de vastgestelde begroting. Derhalve is er geen aanleiding tot een begrotingswijziging 2020 en wordt uw raad geïnformeerd over de ontwikkelingen door de KBL via een raadsinformatiebrief. Geadviseerd wordt derhalve de raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen.

  12. 8.6

    De gemeente Montferland haakt in deze motie in op de landelijk geconstateerde forse toename van de kosten voor hulp bij het huishouden als gevolg van het abonnementstarief. Ook in Kerkrade zien we een groei van het aantal cliënten Hulp bij het Huishouden sinds het abonnementstarief van kracht is. Deze motie sluit aan op de discussie die ook door de VNG over het onderwerp ‘Hulp bij het Huishouden en abonnementstarief’ is aangedragen bij de minister van VWS

  13. 8.7

    In de brief wordt een toelichting gegeven over de afspraken die zijn gemaakt tussen oa de Belastingdienst en de VNG over de ondersteuning die gemeenten kunnen bieden aan inwoners die gedupeerd zijn door de Belastingdienst ihkv de ‘toeslagenaffaire’. In samenwerking met de maatschappelijke partners wordt op dit moment gewerkt aan communicatie om deze mensen te bereiken en te informeren over de mogelijk hulpverlening. Dit zal plaatsvinden door het team ‘Vroeg er op af’ dat is gevormd vanuit de uitvoering Armoede en Schulden, Samen Aanpakken!

  14. 8.8

    De commissie wordt verzocht de 6e raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen.

  15. 9

  16. 10
    Rondvraag