Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Burgers en Samenleving

maandag 18 juni 2012

19:00
Locatie

Raadzaal

Toelichting

Extra vergadering commissie Burgers en Samenleving

Agendapunten

  1. 1

    De voorzitter opent de vergadering, heet de leden van de commissie en alle overige aanwezigen welkom en maakt melding van de afwezigen.

  2. 2

    De voorzitter geeft aan dat er zich geen sprekers zich hebben gemeld om in te spreken.

  3. 3

  4. 4

    De agendapunten 4 en 5 inzake onderwijs op de locatie Holz is vanwege hun verwantschap samen behandeld. Zie uitwerking bij agendapunt 5.

  5. 5

    Naar de raad als akkoordstuk.
    Wethouder Szalata geeft aan dat voor wat betreft het onderwijs in Kerkrade een intensief, turbulent jaar is geweest. In dit verband wordt verwezen naar de aankondiging van SVOPL inzake hun voornemen om de locatie Holz te sluiten en naar aanleiding daarvan het ronde-tafel gesprek met de Gouverneur. Als gevolg daarvan heeft er inmiddels een brede oriëntatie plaatsgevonden op zowel het gebied van wet- en regelgeving als op het gebied van samenwerkingsverbanden met diverse onderwijs- en overheidsinstanties. De uitkomst van deze inspanningen is hetgeen wat nu voorligt.
    Concreet wordt aan de raad gevraagd om in te stemmen met de gevraagde financiën en dit te zien als een investering in het onderwijs voor komend schooljaar.
    Vervolgens geeft de heer Meens namens SVOPL alsook de heer Schreuder namens SVOK ieder een aparte presentatie inzake hun aandeel in het onderwijsaanbod voor komend schooljaar.
    Op de vraag van Groenlinks inzake prognoses voor deze locatie antwoordt de heer Schreuder dat het nog te vroeg is om definitieve cijfers te verstrekken maar dat ingezet wordt op volwaardig onderwijs en dat een junior college wat hem betreft geen optie (meer) is.
    Op het verzoek van de VVD om een integraal plan waarin ook wordt stil gestaan bij het aspect huisvesting antwoordt wethouder Szalata dat dit nog één van de zaken die nog verder uitgewerkt moet worden.
    De fractie Kool en de fractie Jacobs vraagt hoe de gemeente Landgraaf hierin staat waarop wethouder Szalata antwoordt dat zij ook zij belang hebben bij duurzaam onderwijs in de regio. Zij zijn in ieder geval wel nog gesprekspartner in deze.
    Tenslotte spreekt de gehele commissie haar waardering uit voor de inzet van alle betrokkenen en geeft haar steun aan onderliggend voorstel.

  6. 6

    Door wethouder Szalata en de vakafdeling wordt uitleg gegeven over twee pilots die vanaf 1 juli van dit jaar zullen worden opgestart: nl. de pilot “werk scoort” en de pilot “sociale activeringsplekken a,b,c en d klanten”.
    Ten aanzien van de eerst pilot wordt medegedeeld dat tot nu toe de beschikbare middelen voornamelijk werden ingezet voor de zogenaamde A en C klanten alsook voor alle jongeren tot 27 jaar. Echter, door vermindering van het budget dient de gemeente nog meer prioriteiten te stellen dan zij nu al doet. Het accent zal nu nog meer worden gelegd op nieuwe klanten; mogelijk dat in een later stadium ook het bestaande klantenbestand kan aanhaken aan de nieuwe opzet: het begeleiden van klanten in workshops van max. 12 weken, uitgevoerd door eigen medewerkers.
    De tweede pilot heeft betrekking op klanten met allen een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor deze klanten is namelijk geen reintegratiebudget voorhanden. Om 75 van deze klanten toch enige werkervaring te laten opdoen worden voor hen functies in de openbare ruimte, zorgcentra, bibliotheek etc. gerealiseerd/gezocht. Bij succes wordt –indien mogelijk- deze groep uitgebreid.

  7. 7

    De fractie Groenlinks geeft aan dat zij nog geen antwoord hebben ontvangen op hun vraagstelling, gedaan in de reguliere vergadering van 12 juni, inzake de beweegredenen om enkele stukken vertrouwelijk ter inzage te leggen.
    Daar de wethouder dit antwoord wel op schrift heeft geformuleerd en ook aan de griffie tijdig heeft doorgezonden met het verzoek om dit aan de commissieleden toe te laten komen en nu blijkt dat dit niet is gebeurd, besluit de commissie –op voorspraak van de fractie Groenlinks en Fractie Jacobs- om het Deloitte rapport in zijn totaliteit niet te behandelen en zich te beperken tot de uitgangspunten Wsw.
    Wethouder Szalata geeft aan dat wat nu resteert is de vraag of de commissie akkoord kan gaan met het uitvoeren van de genoemde pilots, nu nog grof neergezet. In dat geval zal de commissie na de zomer verder geïnformeerd worden over de concrete invulling en een financiële onderbouwing.
    De fractie Groenlinks stelt dat -zover nu kan worden beoordeeld- de Wwnv (wat neerkomt op het afbouwen van het “beschut werken” naar 1/3 van de huidige omvang) niet doorgaat en dus minder ingrijpend hoeft worden ingegrepen als aanvankelijk werd beoogd.
    In dit kader wordt verwezen naar de geuite kritiek van de vakbonden en de ondernemersraden dat werkgelegenheid vóór moet gaan (de pilots gaan voorbij aan hetgeen in het Transitieplan is vastgelegd) wat de volgende vragen oproept: hoe kan het dat deze kritiek is geuit en is überhaupt wel door dhr. Langendijk contact opgenomen met de or?
    Voor wat betreft de Transitie zelf stelt de fractie Groenlinks dat deze opnieuw moet worden bekeken (welke transitie willen we? hoe moeten we deze financieren?).
    Voor wat betreft het “om van binnen naar buiten te werken” stelt de fractie dat hiertoe de competenties opnieuw moeten worden gemeten en dat dit door de gemeenten zelf moet worden gedaan (zowel voor het zittend als het nieuw bestand). Tevens dient deze sneller in kaart worden gebracht dan de termijn van 2014 die nu wordt genoemd.
    Wethouder Szalata uit haar vraagtekens hierbij maar zegt toe dit voor te leggen aan de WOZL.
    Verder pleit de fractie Groenlinks of er eerder gekeken kan worden of de huidige juridische rechtsvorm gehandhaafd kan worden dan de gestelde termijn van 2016-2018 (wanneer de Transitie is afgerond).
    De wethouder antwoordt dat hier na de zomer op wordt teruggekomen.
    De fractie Lokaal Alternatief stelt dat dit ingrijpend plan behandeld moet worden conform de aanbevelingen van de rekenkamercommissie mbt majeure projecten.
    De fractie verlangt dan ook een projectplan (opstellen van een richtinggevend document, het in kaart brengen van financiële consequenties, het opstellen van een plan van aanpak etc.) waarin zoveel mogelijk concreet wordt gemaakt zodat de raad weet waar deze aan toe is inzake dit complexe plan.
    Wethouder Szalata geeft aan dat wat nu voorligt gezien kan worden als een richtinggevend document en da

  8. 8

    Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt

  9. 9

    Niets meer aan de orde zijnde, sluit de voorzitter de vergadering om 22.15 uur.