- Locatie
Digitaal
- Voorzitter
- A. van Horssen
- Toelichting
-
Het betreft een digitale video commissie.
Bezoek/publiek is dus niet mogelijk.
U kunt de vergadering wel online live volgen via https://ris2.ibabs.eu/Kerkrade
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening door de voorzitter
-
2Vragenuurtje
-
3Schriftelijke spreektijd voor het publiek (aanmelden via griffie@kerkrade.nl).
-
4
Bijlagen
-
5
Bijlagen
-
6
Bijlagen
Toezeggingen
Onderwerp Terugkoppeling eventuele reactie Cliëntenraad beslistermijn schuldhulpverlening vóór raad van 27-1-2021 -
7
Bijlagen
Toezeggingen
Onderwerp Bilateraal overleg met de fractie LA inzake de wachttijden jeugdhulp. Checken signalen lange wachtlijsten jeugdhulp bij gemeente en consequenties daarvan -
8
Bijlagen
-
8.1
- Eigen kracht bevorderen;
In de Wmo past het inrichten van een algemene voorziening waarmee de eigen kracht van een burger wordt gestimuleerd. Met hulp van een deskundige wordt in de thuissituatie van de burger in beeld gebracht met welke algemeen verkrijgbare middelen de burger (overwegend) zelfstandig kan blijven.
Zoals eerder aangegeven zien we ook in Kerkrade een forse toename van het aantal gebruikers van hulp bij het huishouden. In de periode 2019 tot heden is sprake van een stijging van ongeveer 30% ‘klanten’. In de komende periode wordt in beeld gebracht óf en welke invloed het abonnementstarief heeft op de overige maatwerkvoorzieningen die op grond van de Wmo worden verstrekt. De raadscommissie/ gemeenteraad wordt via de managementinformatie In 2019 is het abonnementstarief voor maatwerkvoorzieningen van start gegaan, in 2020 is dit ook van toepassing geworden op algemene voorzieningen waaraan een dienstverleningsrelatie is verbonden. Gemeenten worden sinds de inwerkingtreding van het abonnementstarief geconfronteerd met een forse toename van kosten, met name op het vlak van ‘hulp bij het huishouden’. Dit geldt ook voor Kerkrade.
De tweede monitorrapportage abonnementstarief Wmo toont een sterke groei aan in het beroep op de Wmo die zich met name manifesteert in de hogere inkomensgroepen. Uit landelijke cijfers blijkt dat de groet bij de laagste inkomensgroep vrijwel 0% is, terwijl dit in de hoogste inkomensgroepen wel oploopt tot haast 80%.
Het kabinet, in persoon van minister de Jonge, heeft laten weten in een bestuurlijk overleg met de VNG niet verder te willen compenseren dan de €143 miljoen (in 2021 oplopend tot 145 miljoen) die is toegevoegd aan het gemeentefonds. Niet volledig compenseren zal er wellicht aan bijdragen dat gemeenten, gezien de tekorten in het sociaal domein, verder moeten bezuinigingen en de Wmo niet kunnen blijven uitvoeren zoals oorspronkelijk beoogd.
Om gemeenten te ondersteunen op dit pad heeft de VNG de ledenbrief d.d. 23 november opgesteld die zich richt op maatregelen om tot beheersing van de kosten ten gevolge van het abonnementstarief te komen. De voorgestelde beheersmaatregelen richten zich in eerste instantie op de kosten voor hulp bij het huishouden. Het uitgangspunt van de beheersmaatregelen blijft dat zeer zorgvuldig onderzoek wordt gedaan waarbij sprake is van een zorgvuldige toegangsprocedure en individueel maatwerk .
De voorstellen van de VNG richten zich op:
- Het gesprek met de aanvrager;
In hoeverre is een inwoner in staat om zelf tot een oplossing te komen. Daarbij zou de financiële zelfredzaamheid als onderdeel van het oplossend vermogen aan de orde kunnen komen.
- Invoeren van een budgetplafond en een wachtlijst;
De VNG adviseert om een budgetplafond in te richten waarbij er voldoende ruimte blijft geborgd voor inwoners die hulp bij het huishouden niet zelf kunnen regelen en betalen. Voorgelegd wordt de optie om aan inwoners van wie op grond van gedegen onderzoek bekend is dat ze de hulp bij het huishouden zelf zouden kunnen regelen en bekostigen, een afwijzend besluit te laten toekomen of een beschikking waarin wordt aangegeven dat betreffende op een wachtlijst komt totdat het rijk alsnog overstag gaat en de extra kosten compenseert.
- Voorzienbaarheid;
Het komt voor dat burgers bewust hun particuliere hulp opzeggen om gebruik te maken van hulp bij het huishouden via de Wmo. Daarmee wordt de ‘eigen kracht’ buiten spel gezet en wordt een burger bewust ‘niet zelfredzaam’. De VNG stelt dat in een dergelijke situatie een afwijzing van de aanvraag zou kunnen worden opgesteld; dit in de lijn met het verhuizen van een ‘geschikte’ naar een ‘niet-geschikte woning’ zonder vooraf met de gemeente te overleggen, waarvan de CRvB heeft geoordeeld dat dit juridisch akkoord is.
periodiek hierover geïnformeerd.
Op 10 december vindt de begrotingsbehandeling plaats van VWS in de Tweede Kamer. De VNG heeft een brief hiervoor laten toekomen aan de Tweede Kamer. Gehoopt wordt dat dit alsnog leidt tot volledige compensatie van de extra kosten die gemeenten maken.
De commissie wordt voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen.
Bijlagen
-
8.2
Deze motie is gericht aan uw raad. Het is aan uw raad om te bepalen hoe met deze motie om te gaan
Bijlagen
-
8.3
De commissie wordt voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen.
Bijlagen
-
8.4
De commissie wordt voorgesteld de ledenbrief voor kennisgeving aan te nemen. De verordening zal mogelijk ook als nieuw model worden gebruikt voor de volgende versie van de verordening leerlingenvervoer van de gemeente Kerkrade.
Bijlagen
-
8.5
De commissie wordt voorgesteld de raadsinformatiebrief voor kennisgeving aan te nemen.
Daarnaast heeft u begin december nog de Q3 rapportage van WOZL en het Ondernemingsplan 2021 van het WSP ter kennisname ontvangen. Tevens is een eerste begrotingswijziging voor 2021 in de maak voor zowel WOZL als WSP, welke via de reguliere weg binnen afzienbare tijd zal worden geagendeerd.Bijlagen
-
8.6
De commissie wordt voorgesteld het schrijven voor kennisgeving aan te nemen.
Zoals bij eerdere brieven in dit kader aangegeven, is het in eerste aanleg aan het kabinet en de Europese Commissie om te beoordelen wat nog meer kan worden gedaan om de humanitaire nood te verlichten.Bijlagen
-
8.7
De commissie wordt verzocht de brief voor kennisgeving aan te nemen
Nadat de lokaal opgelopen “cultuurschade” als gevolg van Covid-19 breed en volledig is geïnventariseerd, zal het college op basis van nader vast te stellen criteria en beleidsregels, de ontvangen gelden verdelen en inzetten.Bijlagen
-
8.8
De commissie wordt voorgesteld de brief voor kennisgeving aan te nemen.
Zie verder antwoord onder 7.Bijlagen
-
8.9
De commissie wordt voorgesteld de mail voor kennisgeving aan te nemen.
Zie verder antwoord onder 7.Bijlagen
-
8.10
De commissie wordt voorgesteld de brief voor kennisgeving aan te nemen.
Zie verder antwoord onder 7.Bijlagen
-
8.11
De commissie wordt voorgesteld het schrijven voor kennisgeving aan te nemen.
Bijlagen
-
8.12
De commissie wordt voorgesteld het bericht voor kennisgeving aan te nemen.
Bijlagen
-
8.13
De commissie wordt voorgesteld de brief voor kennisgeving aan te nemen.
Zie verder antwoord onder 7.Bijlagen
-
9
Lijst van toezeggingen: https://ris2.ibabs.eu/Reports/Details/Kerkrade/cadde85a-f243-4e34-92ab-2b12cc1629dd
Bijlagen
-
10Rondvraag
-
11
Bijlagen